Skip to main content

Hasznós Tudnivalók a Hitelekről Általánosan

LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK

1. Milyen feltételek mellett lehet a munkaviszonyt igazolni?

A munkaviszonynak folyamatosnak kell lennie az adott munkahelyen, az ügyfél munkahelyén nem lehet próbaidős.

2. Mennyi a minnimális munkavisszony ?

A munkaviszonynak minimum 3 hónaposnak kell lennie .

3. Mennyi a minimális és a makszimális személyikölcsön összege ?

A személyikölcsön minimális összege 300.000 Ft -tól 10.000.000 Ft ig terjedhet .

4. Jövedelem terhelehetőség hítelkiváltás esetén .

A jövedelemarányos törlesztési mutatót (JTM) a hitelkiváltásnál is figyelembe kell vennie a banknak, vagyis a vállalt törlesztőrészlet nem haladhatja meg az igazolt nettó jövedelmed 25-60 százalékát - attól függően, hogy milyen kamatozású hitelt választasz, és hogy mekkora jövedelemmel rendelkezel. A klasszikus hitelkiváltásnál a kiváltott hitel törlesztőjével már nem számolnak, csak az új hitel törlesztőjét fogja a bank figyelembe venni a JTM számításnál.

5. KHR (BAR) listásként hogy juthatok hitelhez?

Központi Hitelinformációs rendszer a hitelintézetek által közösen működtetett rendszer, amelybe minden hitelt felvevő személy bekerül. Amennyiben az ügyfél 90 napot meghaladó, a minimálbér összegét felülmúló tartozást halmoz fel, aktív státusszal felkerül a negatív KHR listára. Egészen addig a listán marad, amíg nem rendezi tartozását. Amennyiben a tartozás kiegyenlítésre került, az aktívból passzívvá változik a státusza. Ez azt jelenti, hogy még egy évig látható, hogy volt egy botlása az adósnak. Egy év elteltével viszont passzív státusza törlődik és folyamodhat hitelhez.

6 .Az a személy is kaphat lakáshitelt, aki az ingatlannak nem lesz tulajdonosa?

Nem csak az ingatlan tulajdonosa igényelhet hitelt, azonban az ingatlan jelzáloggal történő megterheléséhez az ingatlan tulajdonosának hozzájárulása is szükséges.

7. Szükséges-e adásvételi szerződés a lakáshitel elindításához? (A vevőnek kell-e szerepelnie a tulajdoni lapon, akár széljegyzeten is?)

Igen, az adásvételi szerződés földhivatal által érkeztetett példánya szükséges a hiteligénylés elindításához.

8. Mennyi ideig tart az ingatlancélú hitelek hitelbírálata, és mikor történik meg a kifizetés?

Ha problémamentes az igénylés és a hitelkérelem benyújtásakor minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll, akkor a hitelbírálati idő általában 2 hét. A kifizetésre a kifizetéshez szükséges dokumentumok bemutatását és a feltételek teljesítését követően kerülhet sor.

9.Be kell-e fizetni a hitelbírálati díjat akkor is, ha igénylő végül nem kapja meg a jelzálog kölcsönt?

Nem, csak abban az esetben kell hitelbírálati díjat fizetni, ha a bírálat pozitív eredménnyel zárul.

10.Vissza lehet-e fizetni a kölcsönt előbb, és ha igen, milyen feltételek mellett?

Igen, akár részleges, akár teljes előtörlesztés lehetséges a kölcsön futamidejének lejártát megelőzően a Lakossági kondíciós listában meghatározott díj ellenében.

11. Milyen esetekben lehet/kell adóstársat bevonni a hitelfelvételhez?

Adóstárssal a felvehető hitel nagyságát növelheti a kölcsön igénylője. Egy kölcsönfelvételnél csak egy adóstárs bevonására van lehetőség. 

12. Van-e lehetőség kezes bevonására?

Amennyiben az ingatlan tulajdonosa nem Adós vagy Adóstárs, a zálogkötelezettek kezesként kerülnek bevonásra az ügyletbe. A hitelkapacitás növelése érdekében nem kezes, hanem adóstárs vonható be.

13. Milyen ingatlant ajánlhat fel fedezetként a kölcsönigénylő?

Fedezetként Magyarország területén lévő, per- teher- és igénymentes belterületi, magántulajdonban lévő lakóingatlan vagy bizonyos hiteltípusoknál üdülő, nyaraló fogadható el. Az ingatlan legalább komfortosnak minősül.

A felajánlott ingatlan nem szükséges, hogy az igénylő vagy családtagjai tulajdonában legyen, de a tulajdonosok kezesként kerülnek bevonásra. Egy kölcsönügylethez legfeljebb 3 ingatlan vonható be fedezetként. Az ingatlan fedezetül történő elfogadásának feltétele, hogy az eladó tulajdonjoga az ingatlannyilvántartásba bejegyzésre került (széljegy nem fogadható el).

14. Miért kell ügyvédi letéti igazolás?

Ez jogi okok miatt indokolt, tudniillik a vevővel érvényes jelzálogszerződést az ingatlanra abban az esetben lehet kötni, ha a hitelcél szerinti ingatlanra a rendelkezési jogot a vevő megszerezte. A rendelkezési jog megszerzése a bejegyzési engedély szabályszerű kiállításával biztosított, mely földhivatali benyújtásra azonban csak az utolsó vételárrész kifizetését követően kerül sor. Részletes tájékoztatást a Raiffeisen Bank adásvételi útmutatója tartalmazza.

15.Fizetési Nehézség esetén 

Először is érdemes kapcsolatba lépni a hitelintézettel, és beszámolni a fizetési nehézségekről. A hitelezők saját konstrukciókat (például a hátralék részletekben történő kifizetése, vagy a futamidő kitolásával) kínálnak a bajba jutott adósok számára, azonban ez nem mindig jelent megoldást a problémára.

Ha nem tudod fizetni a törlesztőrészleteket, büntetőkamatot, vagy más néven késedelmi kamatot kell fizetned. Ennek mértéke attól függ, mi szerepel a szerződésben, mekkora büntetőkamatot állapított meg a bank. Akik már minimum 3 hónapja nem fizetik a hitelüket, és tartozásuk összege nagyobb, mint az aktuális minimálbér, felkerülnek a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), korábbi nevén Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszer (BAR) listájára. Aki a listára egyszer felkerül, nagyon nehezen juthat később hitelhez. Legrosszabb esetben pedig a bank értékesítheti a fedezetként elzálogosított ingatlant, hogy pénzéhez jusson. Ilyenkor az ingatlan nem a piaci áron, hanem sokszor alacsonyabb áron kel el.

Ha végrehajtás alatt áll az ingatlan, magáncsődvédelmet kérhet az az adós, akinek legalább 90 napon túli és legalább félmilliós hátraléka van, illetve veszélyben van a lakhatása. Így az adós 5-7 éven keresztül segítséget kaphat, szigorú ellenőrzés mellett. Ahhoz, hogy valaki csődvédelembe kerüljön és eredeti ingatlanjában maradhasson, az ingatlannak meg kell felelnie bizonyos méltányossági szempontoknak (nem lehet aránytalanul nagy, vagy túl értékes), és ott is kell élnie.

Emellett aki csődvédelmet kér, másik lakásba is költöztethetik, ahol szerényebb körülmények közé kerülhet, mint amiben azelőtt élt, ha túl nagynak, vagy túl értékesnek ítélték az adott ingatlant. A segítségért (az adósnak csökkentett törlesztőrészleteket kell csak fizetnie) cserébe a magáncsőd eljárásba került adós kap egy vagyonfelügyelőt, aki folyamatosan ellenőrzi a vagyoni helyzetét, beleszólhat a kiadásokba. Az is előfordulhat, hogy a tartozás csökkenését azzal segítik, hogy egyes nem mindennapi, létfontosságú használati tárgyat eladnak. Illetve a Nemzeti Eszközkezelő programja (NET-program) is a súlyosan eladósodott jelzáloghiteleseknek nyújt segítséget. Az Eszközkezelő megvásárolja a feltételeknek megfelelő adósok ingatlanját, majd bérbe adja nekik, hogy ott maradhassanak. Később az adósok visszavásárolhatják az ingatlant.

Önnek más kérdése van, tegye fel.